April 2023: Jesus för världen givit sitt liv

MÅNEDENS SALME APRIL 2023


Jesus för världen givit sitt liv (N13:136)

T: Lina Sandell 1888   M: Fredrik August Ekström 1860

 

På Solna kirkegård i Stockholm finnes en gravstøtte med innskriften: Tryggare kan ingen vara änn Guds lilla barnaskara. Der er Lina Sandell (1832–1903) begravet, en av Sveriges mest kjente og kjære sangforfattere. Et tusentalls mennesker møtte opp til begravelsen, langt flere enn det var plass til i kirken. Men ute ved graven brøt alle ut i allsang, da kirkekoret begynte på Tryggare kan ingen varaIngen er så trygg i fare.

Lina Sandell kom tidlig med i den store vekkelsen i Sverige rundt midten av 1800–tallet, der Carl Olof Rosenius var den sentrale lederskikkelsen. Hennes sanger fikk raskt stor utbredelse, og her i Norge skjedde det særlig gjennom Sangboken som hadde 31 Sandell-sanger i 1955–utgaven.

Månedens salme, Jesus för världen givit sitt liv, har vært med i flere norske sangbøker opp gjennom årene og ble i 2013 tatt inn i Norsk salmebok (som har ti Sandell-sanger). Der står den plassert under «pasjonstiden», men teksten ble opprinnelig skrevet til Stockholms söndagsskolförenings sångbok. Vi vil neppe karakterisere den som en barnesalme i dag, men dette formålet har nok bidratt til tekstens forbilledlig enkle og presist tilhogde formuleringer.

Første vers beskriver nokså nøkternt hvordan Jesus har gitt sitt liv for verden – og for meg: «då han på korset dör ock för mig». Midt i verset kommer det en kort bønn, «öppnade ögon, Herre, mig giv».

I andre vers er språket varmere og mer følelsesladet: «O vilken kärlek, underbar, sann! / Aldrig har någon älskat som han.» Det er som om jeget nå har fått åpne øyne og tar inn over seg den virkeligheten som første vers beskriver mer saklig og nøkternt.

Også tredje og siste vers har noe av vekkelsens inderlighet over seg, og hele verset er formulert som en direkte gudshenvendelse: «Tag mig då, Herre, upp till ditt barn (...)» Det avsluttes med en inderlig bønn: «Lär mig att leva, leva for dig».

Den svenske forfatterpresten Per Harling mener at Sandell skrev teksten med utgangspunkt i Luthers forklaring til andre trosartikkel i Den lille katekisme. Det kan rime godt med at salmen var tenkt for søndagsskolen. Slå opp på side 1269 i Norsk salmebok, så kan du undersøke selv!

Lina Sandell opplevde flere tragiske hendelser i livet. Som ung så hun faren sin drukne. Senere ble hun og ektemannen Carl Oscar Berg foreldre til en dødfødt gutt, og flere barn fikk de ikke. De siste leveårene var Lina preget av en demens som også tok fra henne det språket hun hadde brukt hele livet på å arbeide med. Språkløs forlot hun verden, slik hun kom inn i den. Og språkløst var det barnet hun selv fødte.

Men der språket svikter, ja, selv der kroppen ikke er i stand til å opprettholde livet, der bærer Gud likevel sine barn – med en kjærlighet som er større enn alt. Og det fremstår som salmens sentrale budskap: «O vilken kärlek, underbar, sann! / Aldrig har någon älskat som han.»

Komponist Fredrik August Ekström (1819–1901) hadde skrevet melodien i 1860, og den ble brukt til flere ulike tekster. Den hadde opprinnelig fire flere takter, men disse ble rett og slett sløyfet da melodien ble koblet med Sandells tekst. Derfor begynner salmen i moll, men slutter i dur.

Jesus för världen er med på Carola Häggkvist sitt populære Lina Sandell-album Blott en dag, produsert av Erik Hillestad og utgitt på Kirkelig Kulturverksted i 1998.

Klikk her og hør salmen med koret Taddeus i NRK-produksjonen «Salmeboka minutt for minutt» (Episode 6).

Kilder: «Stevnemøte med salmeboka» (Vidar Kristensen, Eide forlag 2019) og «Nytt norsk salmeleksikon» bd. IV (hovedred.: Stig Wernø Holter, Fagbokforlaget 2018).

Forrige
Forrige

Mai 2023: Vår varme hånd kan ikke lenger nå deg

Neste
Neste

Mars 2023: Denne dagen er til ende