Januar 2023: Vi kommer fra Østen

Månedens salme januar 2023

Vi kommer fra Østen. Vår reise er lang. (N13:107)

T: Hans Arne Akerø 1998
M: Hans Arne Akerø 1998


«Fra Saba kom de konger tre» synger vi i den kjente og kjære julesangen «Et barn er født i Betlehem» (N13: 27). Bibelfortellingen i det andre kapitlet hos evangelisten Matteus sier ikke noe om hvor mange de var, heller ikke at de var konger. Matteus kaller dem vismenn. Denne månedens salme tar ikke stilling til hva slags posisjon de hadde eller hvor mange de var. I salmen «Vi kommer fra Østen. Vår reise er lang» møter vi et ukjent antall reisende. Dette er deres sang på vei til «en konge med visdom» som er født (vers 3). De har sett og følger stjernen som «gir håp i det mørke» (vers 2). Dette gir assosiasjoner til profetien: «Det folket som vandrer i mørke, ser et stort lys. Over dem som bor i dødsskyggens land, stråler lyset fram» (Jes 9,2).

«Vi kommer fra Østen. Vår reise er lang» er hentet fra et helligtrekongersspill som tekstforfatter og komponist Hans Arne Akerø skrev da han på 90-tallet var prest i Fossum menighet i Oslo. Han ledet også et barnekor i menigheten. Til dette koret skrev han spillet «Vi kommer fra Østen», for enstemmig barnekor, klaver og fløyte. Det ble utgitt på IKO-Forlaget i 2005, og har siden den gang blitt spilt flere steder i landet, oftest på Kristi åpenbaringsdag (Første søndag etter nyttår). Det er på den søndagen de hellige tre konger vanligvis feires i Den norske kirke. Selve Helligtrekongersdagen er 6. januar (13. dag jul).

I helligtrekongersspillet blir hele fortellingen fra Matteus 2,1-12 fremstilt. Karavansesangen «Vi kommer fra Østen» er spillets inngangssang: «Vi kommer fra Østen. Vår reise er lang. / Kamelene gynger så stille. / En vei gjennom ørken har også en sang. / De toner vi synger er milde».

Hva slags språk sang de på? Akerø legger noen mystiske ord i munnen på dem, som gjentas i omkvedet etter hvert av de tre versene: «Su su la ling, wing wang wong. / Karavane på reise.»

Akerø vet ikke selv hva ordene betyr. «Men de klinger godt», forteller han oss med et smil, og «barn elsker slike hemmelige og mystiske ord». De passer godt inn i hele sangens atmosfære av østlig mystikk og langsom vandring med kameler hvor «heten kan trykke i ørkenens sand, og huden og sjelen må tørke (vers 2).

«Akerøs melodi bygger på sigøynermollskalaen, som kjennetegnes av to forstørrede sekunder, mellom 3. og 4. trinn og mellom 6. og 7. trinn. Det gir en østlig duft til salmen. Rytmen og kvart- og kvintsprangene skaper liv og fremdrift i et gjentakende mønster, som kanskje etterligner kamelenes gang.» (David Scott Hamnes, Nytt norsk salmeleksikon, bind IV).

Var de reisende fra Østen, som Matteus kaller vismenn, stjernetydere eller astrologer? Bibeloversettere i flere europeiske land antyder det. At de var seere som tydet det de så på stjernehimmelen, fortelles også i denne månedens salme, i tråd med fortellingen i Matteusevangeliet: «Stjernen som de hadde sett gå opp, gikk foran dem inntil den ble stående over stedet der barnet var. Da de så stjernen ble de fylt av glede» (Matt 2,9-10). Akerøs karavanesang avslutter med at de reisende fra Østen der og da opplevde oppfyllelse av «en eldgammel spådom»: «I ham alle folk skal velsignes» (jfr. 1 Mos 22,18).

Klikk her og hør salmen med Damekoret Embla, et kor som har sin opprinnelse ved Institutt for musikk, NTNU, Trondheim. (NRK/TV «Salmeboka minutt for minutt» Episode 5.)

«Vi kommer fra Østen. Vår reise er lang.
Kamelene gynger så stille.»

Forrige
Forrige

Februar 2023: Som bonden tek eit fang

Neste
Neste

Desember 2022: Røster fra himlen