Februar 2023: Som bonden tek eit fang

MÅNEDENS SALME FEBRUAR 2023

Som bonden tek eit fang av markas grøde (N13:391)

T: Ylva Eggehorn 1991 / O: Ingrid Igesund Frøland 2007
M: Fredrik Sixten 1991

Da den svenske forfatteren Ylva Eggehorn mottok C.S. Lewis-prisen i 2004, uttalte juryen at «hva hun enn skriver – lyrikk, romaner, kronikker, biografier – viser hun, akkurat som C.S. Lewis, at troens hemmelige tegn også kan finnes i hverdagen». Det er godt sagt og gjelder også for denne månedens salme, «Som bonden tek eit fang (av markas grøde)».

Eggehorn (f. 1950) debuterte som lyriker da hun var bare 13 år gammel. På 1970-tallet bidro diktsamlingene «Ska vi dela» og «Jesus älskar dig» til å gjøre henne kjent også i Norge, og to av hennes salmetekster kom inn i Norsk salmebok 2013. «Som bonden tek eit fang» skrev hun med utgangspunkt i en oldkirkelig bønn av Efraim Syreren (se Nytt norsk salmeleksikon, bind IV). Tematisk handler det om å legge fra seg all ytre rikdom og stå avkledd og ærlig foran Gud: «Eg møter utan smykke i ditt hus. / Mitt liv er berre lengt, ja berre hud.»

Salmen begynner med et bilde av bonden som løfter «eit fang av markas grøde» i takknemlighet opp til Gud. På samme måte bærer salmens jeg sitt hverdagsstrev frem for Gud. Særlig andre vers rommer en utfordring til alle som lever i velstand: Juveler og smykker, penger og eiendeler er ikke bare unødvendige, men bidrar også til å skjule det virkelige livet og den nakne, ærlige hverdagen. Siste linje er en både enkel og inderlig bønn til Gud om å «kle meg med din nåde».

Etter å ha levd med salmen noen dager, er det imidlertid som om den får flere stemmer og perspektiver. Det er en kraftig protest som stiger frem. Tekstens milde stemme rommer også en fast og myndig stemme som taler rett ut fra livets harde realiteter. Det er som om teksten krever å bli lest rett inn i vår aktuelle verdenssituasjon, der en aggressiv russisk militærmakt fører krig mot et fritt naboland, med enorme lidelser for millioner av mennesker.

Et lite tankeeksperiment: Se for deg at president Vladimir Putin fremsier denne salmeteksten under en propagandatale på TV. Hva skjer med ordene når de legges i munnen på en brutal og hensynsløs krigsherre? De forvrenges. De klinger skjærende falske og løgnaktige. Ordene lyder sarkastiske og hånlige – fordi det oppstår et uopprettelig misforhold mellom det ydmyke, ærlige budskapet og den voldelige, løgnaktige budbringeren. Slik settes Eggehorns tekst i relieff.

Ord er makt, heter det. Men våpen er dessverre også makt, og de roper ofte høyere. Kan vi likevel våge å stole på ordene? Tør vi å velge den nakne makten, den som er bare lengsel og hud, og som ber om å bli kledd i Guds nåde? Kanskje kan vi begynne samme sted som salmen: med å løfte livet og jorden, med både skjønnhet og slit, opp mot Gud i takknemlighet.

Ingrid Igesund Frøland (f. 1930), pensjonert lærer, har gitt oss en tro og god oversettelse av Eggehorns tekst. Den svenske komponisten, organisten og korlederen Fredrik Sixten (f. 1962) har skrevet en sangbar melodi som uttrykksmessig kler teksten. Siste linje i hvert vers er utstyrt med en litt uventet tone som bidrar til å løfte frem ordene «naken» (vers 1) og «nåde» (vers 2).

Klikk her og hør salmen både som allsang og som solosang med Hilde Svela i NRK-produksjonen «Salmeboka minutt for minutt» (Episode 14).

Gisle Skeie, forlagsredaktør i Eide forlag

Forrige
Forrige

Mars 2023: Denne dagen er til ende

Neste
Neste

Januar 2023: Vi kommer fra Østen