November 2024: Vi tror på Skaperen, Gud

MÅNEDENS SALME NOVEMBER 2024

 

Vi tror på Skaperen, Gud (N13:242)

T og M: Per Harling 1989
O: Sindre Eide 1992

 

Presentert av Gisle Skeie, prest i Bærum

Per Harling (f. 1948) er prest i Svenska kyrkan og forfatter, salmedikter og komponist. «Vi tror på Skaperen, Gud» ble skrevet til en lokal familiemesse i 1989. Ideen var å la barna fremføre en enkel trosbekjennelse – og det er akkurat det denne salmen er. Gjennom tre korte vers sier teksten noe kort og enkelt om den treenige Gud – med lys som et gjennomgående motiv.

Første linje i hvert vers begynner med ordene «Vi tror på». Slik blir åpningslinjene en trinitarisk formel: «Vi tror på Skaperen, Gud / Vi tror på Jesus, Guds Sønn / Vi tror på Ånden, vårt håp». Andre og fjerde linje i hvert vers er identiske: «Vi tenner et lys i Guds navn.» Og: «Vi tror Gud er her!»

Det er tredje linje i versene som gir en kort utdypning av de tre guddommelige personenes særpreg: Første vers sier at Gud er Skaperen som blåser liv inn i verden. Andre vers sier at Jesus er Guds Sønn som «ble en av oss i vår verden». Tredje vers sier at Ånden er vårt håp og skaper tro.

Linjen «Vi tenner et lys i Guds navn» går altså igjen i alle versene, og her kan det være fint å tenne lys når salmen synges under gudstjenesten. Ved at lysmotivet gjentas i alle vers, blir den treenige Gud på en enkel og naturlig måte knyttet til lyset. Gud har skapt lyset, og vi tenner lys i Guds navn.

Det er med andre ord ikke så mye som sies om Gud i denne salmen. Men det som sies, er sentralt innhold i troen på den treenige Gud. Og den korte salmens preg av å være en trosbekjennelse kommer klart til uttrykk ved at både første og siste linje i hvert vers begynner med «Vi tror».

I salmeboka er «Vi tror på Skaperen, Gud» plassert i avdelingen for Treenighetssøndag (nr. 237–243). Her finner vi flere salmer som er skrevet med tanke på barn og familier, med klassikeren «Måne og sol» (Hallqvist/Hovland) som den mest kjente. «Gud skapte lyset og livet og meg» (Kristensen/Tveit) brukes også en del som en enkel, sunget trosbekjennelse i familiegudstjenester eller andre passende sammenhenger.

Naturligvis er ingen av disse ment å skulle erstatte kirkens offisielle trosbekjennelser. Men det er viktig og fint at salmediktere forsøker å formulere korte, presise tekster som kan si noe enkelt og sentralt om Gud – i bekjennelsens form: «Vi tror Gud er her!»

Per Harlings melodi har en lys stemning, et klart visepreg og er lett å synge med på. Om folk ikke kjenner den fra før, vil de fleste likevel kunne delta i fellessangen ganske raskt. Det er Sindre Eide som står bak den velklingende oversettelsen til norsk, som stort sett holder seg tett på originalen.

Harling har i flere perioder vært sentral i utviklingen av gudstjenestelivet i Svenska kyrkan. Han har skrevet tekst og melodi til en lang rekke salmer og er forfatter av flere bøker, ikke minst Lina Sandell-biografien «Ett ögonblick i sänder – Lina Sandell och hennes sånger». I Norsk salmebok er Per Harling ellers representert med tekst og melodi til «Du er hellig, du er hel» (nr. 287) samt to oversettelser (nr. 681 og 752).

Du kan høre salmen i NRK-produksjonen Salmeboka minutt for minutt (episode 10), sunget av korgruppen Sananina.

 

Hovedkilde: «Nytt norsk salmeleksikon» bd. IV (hovedred.: Stig Wernø Holter, Fagbokforlaget 2018)

Gammelt fossil av fisk. (Foto: Jaqueline Martinez / Unsplash.com)

Neste
Neste

Oktober 2024: O store Gud, som hjelpe kan