Oktober 2022: Se, nå legger Gud den hvite duken

Se, nå legger Gud den hvite duken (N13:848)

T og M: Tore Thomassen 2005

Presentert av Estrid Hessellund og Sindre Eide

Tore Thomassen har skrevet mer enn 500 sanger. Men han hadde aldri drømt om å havne i salmeboka, har han fortalt i et intervju til Fædrelandsvennen. Nå har to av sangene hans kommet inn, to perler blant de nye salmene i Norsk salmebok 2013: «Vi er barn av lys og skygge» (nr. 504) og «Se, nå legger Gud den hvite duken» (nr. 848).

Denne månedens salme, med tittelen «Årstidene», ble første gang publisert på albumet «Skatteskrin» (2005) med Tore Thomassen og 15 barn. Han forteller om tilblivelsen til Vidar Kristensen («Stevnemøte med salmeboka», Eide forlag 2019):

«Jeg satt i Venezia og skrev tekster til barneplata «Skatteskrin», det var desember og litt rotete vær. Midt i den vakre, gamle byen kjente jeg plutselig en dyp takknemlighet over tilhørigheten til Norge, med markert forskjellige årstider og ulike naturopplevelser året rundt. Så skrev jeg denne enkle teksten, for å minne meg selv på hvor heldig jeg og andre nordmenn er. I ettertid har jeg også tenkt at det er altfor få «utendørssalmer». Når Skaperen forteller så mye om seg selv gjennom skaperverket, når det ligger så mange gratisgleder utenfor stuedøren, når vår fundamentale relasjon er av jorden – «av jord er du kommet» – hvorfor kan ikke vår tro finne større rom i naturen også?»

Er det en barnesalme? Den kom med i barnesalmeboka «Min første salmebok» (Eide forlag, 2. opplag 2018). Og salmen gir god hjelp til både å synge og snakke sammen med barn om årets forskjellige tider. «Min første salmebok» inneholder korte introduksjoner til hver salme. Om denne salmen leser vi: «I den delen av verden hvor Norge ligger skifter fargene i naturen gjennom hele året. For hver årstid maler Gud med nye farger. Når vinteren kommer og snøen dekker alt, er det som en hvit duk er lagt over jorden.»

En god barnesalme er som regel også en god salme for voksne. Det vakre bildet av Gud som står ved paletten og maler årstidenes farger er forståelig og til ettertanke for folk i alle aldre. Salmen begynner med den hvite duken som Gud legger «over skog og fjell, ja overalt». I det andre verset «maler Gud med nye farger». Det er vår. Gud setter farge på trærne, gresset, blomster og fuglesang. I det tredje, sommerverset, er det som om Gud lener seg litt tilbake og betrakter sitt kunstverk. De sterkeste fargene tas frem når høsten skal males. Gud «lar de siste farger gløde / før de langsomt strykes ut igjen».

Siste linje i salmen er som en slags oppsummering: Alle årets tider er din venn. Det kan de være i troen på at den store kunstmaleren, Skaperen Gud som «i begynnelsen skapte himmelen og jorden» ikke har trukket seg tilbake, men fortsatt skaper og opprettholder livet.

«Å skape en melodi som tolker alle årstidene godt er knapt mulig. Med sin molltonalitet og fallende tendens passer nok denne melodien best til vinter og høst», skriver Stig Wernø Holter om salmen (Nytt norsk salmeleksikon, bind IV, Fagbokforlaget 2018). Holter har et poeng her. Men i en tid som vår med klimaendringer og bekymring for miljø passer det ikke så dårlig å synge om alle årstidene med denne vakre og til dels vemodige melodien.

Hør salmen på NRK/TV «Salmeboka minutt for minutt» (Episode 32) og syng den sammen med Byneset songlag.

Thomassen forteller at han kjente en «dyp takknemlighet over tilhørigheten til Norge, med markert forskjellige årstider og ulike naturopplevelser året rundt».

Forrige
Forrige

November 2022: I Guds stillhet får jeg være

Neste
Neste

September 2022: Guds hus er eit under