Februar 2022: Det fins et hellig kall til å forandre

Månedens salme februar 2022

Estrid Hessellund og Sindre Eide: Månedens salme februar 2022

Det fins et hellig kall til å forandre (N13 541)
T og M: Ernesto Barros Cardoso, DarleneBarbosa, Schützer, Paolo Roberto Salles Garcia, Tércio Bretanha Junker, Déa Cristiane KerrAffini, Eder Soares de Almeida 1983 (Brasil)
O: Vidar Kristensen 1994

Forandring fryder. Vi sier det gjerne, men hva legger vi i det? Ofte ønsker vi at det meste skal være som det alltid har vært. Brudd på gode rutiner og tradisjoner kan skape uro og forvirring. Det gjelder både i privatlivet, i samfunn og i menighet. I den norske kirke skjer det store forandringer for tiden. En ny modell for organiseringen av Den norske kirke er ute på høring. Når Kirkemøtet omsider gjør sitt vedtak, vil det få store konsekvenser for både ansatte og menigheter. Det er ikke sikkert alle vi oppleve det som frydefull forandring.

«Det fins et hellig kall til å forandre / og skape fred med ansvar for hverandre». Slik begynner denne månedens salme. Den kan anbefales som åpningssang i alle fora hvor kirkelig struktur og andre nødvendige forandringsprosesser er i gang.
Salmen er opprinnelig skrevet på portugisisk og kalles «Momento novo». Åpningslinjen i originalteksten betyr direkte oversatt: «Gud kaller oss til et nytt øyeblikk». Salmen ble til som et gruppearbeid på et seminari Piracicaba i Brasil i 1983. Henbsikten med seminaret var å skape evangeliske sanger som brukte elementer frabrasiliansk kultur. Seks personer fra den brasilianske metodistkirken laget tekst og melodi til «Momento novo» sammen. Salmen ble ganske fort populær i kirkelige ungdomsmiljøer i Brasil. Erling Petterson, som den gang var misjonær i Brasil, tok sangen med til Norge. Vidar Kristensen oversatte den til norsk som en del av en musikal, «Det lovede land», som Rønningen folkehøyskole satte opp i 1994.

«Det fins et hellig kall til å forandre» gir en sterk påminnelse om ikke å miste fokus av syne når forandringer skjer. Vi forandrer ikke for forandringens skyld – og det er helt nødvendig å ha alle med i forandringsprosessene, også de som er redde og engstelige for det nye som skjer: «Hvor en satt ensom og redd, har underet skjedd: / Nå styrkes og støttes det svakeste ledd» (v.1). Dette gir assosiasjoner til beskrivelsen i Første korinterbrev, kapittel 12, av menigheten som en kropp med mange forskjellige lemmer. «De delene av kroppen som synes å være svakest, nettopp de er nødvendige» (1 Kor 12,22)

Betydningen av fellesskapet understrekes gjennom hele denne salmen. Sterkest kommer det til uttrykk i vers to. Her pekes det på at det kan ha store omkostninger å jobbe for noe som er nytt og annerledes. Men også i slike situasjoner er det felleskapet som gir mulighetene til å komme i mål uten at det oppstår splid og splittelse: «Der vi var splittet fra før og stengte vår dør, / har vi fått erfare hva fellesskap gjør.» Tematikken følges opp i det siste verset, om «en hellig kraft i alt som spirer». Vi blir minnet om Guds levende ord som den nødvendige drivkraften i forandringsprosessene: «Vi har Guds levende ord, det setter sitt spor / i hjerte og tanker hos alle som tror.»

Melodien er laget i sjangeren marcha-rancho, som særlig blir brukt under karnevalsparader i Brasil.
Versene går i moll, mens refrenget går i dur, og får ordene «Velkommen inn» til å klinge både frigjørende og oppriktige: «Velkommen inn! Gud som har kalt oss, har bruk for enhver. / Du er verdifull og viktig her!»

Lytt og syng sammen med Gresk Kor og Øystein Wangs band på NRK/TV Salmeboka minutt for minutt (Episode 21) – KLIKK HER

Forrige
Forrige

Mars 2022: Herre, gjør det stille i mitt indre

Neste
Neste

Januar 2022: Fredens Gud, la det regne