Mars 2022: Herre, gjør det stille i mitt indre

Månedens salme mars 2022

Herre, gjør det stille i mitt indre (N13 453)
T: Ukjent 1919
M: Ludvig Rasmussen omkr 1920

Månedens salme utvelges av Estrid Hessellund og Sindre Eide

En ny melodi kan gjøre en gammel tekst levende og aktuell. Det skjedde med denne månedens salme etter at rockealbumet «Jesus Christ Superstar» ble lansert i 1970. Noen unge tensingere fant ut at det var flott å synge «Herre, gjør det stille i mitt indre» til en av de mest sangbare melodiene fra rockealbumet, apostlenes sang ved avskjedsmåltidet, «Look at all my trials and tribulations».

I melodiboken til KFUK/KFUMs sangbok, Treklang, ble etter hvert teksten gjengitt bare til denne melodien av Andrew Lloyd Webber. I forslaget til ny norsk salmebok, «Salmebok 2008», var også rockealbumets melodi tatt med i tillegg til den tradisjonelle melodien, komponert av Ludvig Rasmussen omkring 1920. Men hvorfor er ikke den populære og sangbare superstarmelodien tatt med i Norsk Salmebok 2013? Her har nok rettighetshaverne satt foten ned. Noen av oss vil fortsett nynne videre på melodien fra «Jesus Christ Superstar» til denne teksten. Men også den tradisjonelle melodien (når den ikke synges for hurtig!) bidrar til å understreke tekstens karakter av ettertanke og stillhet.

Ludvig Rasmussen kjenner vi bare på grunn av denne melodien. Navnet hans finnes ikke i tilgjengelige oppslagsverk og komponistregister. Var han norsk eller dansk? Noe kan tyde på at teksten, som vi ikke kjenner forfatteren til, opprinnelig er dansk. Linjen i det andre verset, «la meg så til bange sjeler vanke» kan tyde på dansk opprinnelse. Også innledningen til det tredje verset, «gjør det stille om meg her på ferden» har noe dansk ved seg. På dansk lyder denne linjen. «Herre, gør det stille om min færden». I Danmark finner vi sangen blant annet i den indremisjonske sangboken «Hjemlandstoner».

«Herre gjør det stille i mitt indre» er en vakker bønn om stillhet og «fred i sjel og sinn». Men bønnen har ikke personlig oppbyggelse som sitt primære mål. I N13 er salmen plassert under «Stillhet og ettertanke». Den passer like godt i avsnittene «kjærlighet og tjeneste» og «misjon». Allerede i første vers innføres diakonale og misjonale motiver: «Send meg så i verden ut å lindre / deres nød som tårer har på kinn.» Også i det andre verset følges bønnen om stillhet opp med lignende tematikk: «La meg så til bange sjeler vanke, få fortelle dem hva du har lidt». I det tredje verset bes det om å få være «en av dine små» som kan bringe sol der hvor mennesker opplever at «dagene er grå».

Det siste verset betoner en stillferdig og ydmyk livsvandring: «Herre gjør meg stille! Herre, ta meg / som den minste tjener i din flokk.» Teksten kan være inspirert av Første korinterbrev om at «det som er svakt i verden, det utvalgte Gud seg …» (1 Kor 1,26-31). Også Paulus’ selvpresentasjon i flere av hans brev kan spores: «For jeg er den minste av apostlene, jeg er ikke verdig å kalles apostel» (1 Kor 15,9), og «Jeg som er den minste av de hellige, har fått den nåde å forkynne det gode budskapet» (Ef 3,8). Salmens avslutning gir antydninger til Paulus som i sitt andre brev til korinterne skriver at han tre ganger ba til Herren om at hans «torn i kroppen» måtte bli tatt fra ham. Svaret han fikk var: «Min nåde er nok for deg, for kraften fullendes i svakhet» (2 Kor 12,19).

Syng salmen sammen med koret «Sananina» fra Adventistkirken Tyrifjord på NRK/TV «Salmeboka minutt for minutt» (Episode 17): KLIKK HER

Forrige
Forrige

April 2022: No vasker han føtene deira

Neste
Neste

Februar 2022: Det fins et hellig kall til å forandre