September 2014: Ein båt i stormen duva
Estrid Hessellund & Sindre Eide:
Månedens salme september 2014
Ein båt i stormen duva (N13:474)
T: Elias Blix 1891. M: Leif Ofstad 1956
M: Ivar Jarle Eliassen 2010
Salmen ble skrevet av Elias Blix i 1891. Kan en 123 år gammel salmetekst si oss noe viktig i dag?
Blix ga salmen overskriften «Jesus stiller stormen». Og det finnes så mange stormer i oss og omkring oss at mange kan kjenne seg glemt av både Gud og mennesker. Slik opplevde disiplene det da de var ute i båt og det plutselig blåste opp til sterk storm. De ropte til Jesus som tilsynelatende ubekymret lå og sov bak i båten. «Mester, bryr du deg ikke om at vi går under?» (Mark 4,38).
Fortellingen om Jesus som stiller stormen på Genesaretsjøen finnes både hos Matteus, Markus og Lukas (de synoptiske evangeliene): hos Matteus kap 8,23-27; hos Markus kap 4,35-41; hos Lukas kap 8,22-25. Dette viser at hendelsen er tillagt stor vekt i Bibelen. Disiplene var fiskere og godt vant med sjøen, og det er liten tvil om at faren ved storm på Genesaretsjøen var reell.
Elias Blix vokste opp ved kysten i Nordland og har nok opplevd selv å være ute i storm på sjøen og i livet. Men salmen viser at han i sin nød tok sin tilflukt til Herren. Slik kan Blix sine egne erfaringer også bli til hjelp for andre. Anders Aschim forteller på sin BlixBlog at det var lokal tradisjon knyttet til denne salmen: «Salmen vart nytta som bøn før fiskarane drog til Lofoten, og som forbøn for dei som var på havet og fiska.»
Salmen ble publisert i fjerdeutgaven av Nokre Salmar fra 1891. Og her er den plassert under ”4. søndag etter Kristi åpenbaring”. Originalen har fem vers, men vers fire er utelatt både i Norsk Salmebok 1985 og N13. I Landstads reviderte salmebok(LR) står salmen med fem vers.
Salmens struktur minner om en preken. Først gjenfortelles evangelieteksten (vers 1). Deretter rettes teksten mot tilhørerne og dagens situasjon. Livet sammenlignes med en seilas på stormfullt hav på vei mot land (vers 2 og 3). Salmen ender opp i en bønn om at Jesus må følge med på reisen og føre oss vel i havn (en metafor for himmelen) – vers 4.
I Norsk salmebok 2013 har salmen to melodier. Den første av Leif Ofstad (tidl. organist i Geitestrand kirke i Orkdal) var også med i Norsk salmebok 1985, mens Ivar Jarle Eliassens melodi er av nyere dato (fra 2010). Eliassen (tidligere kantor i Finnsnes i Troms) forteller at han laget den til et barnekor på Soltun folkehøyskole i Alta. Melodien har et vart og fint visepreg, og er god å synge både for barn og voksne.
Salmen står under avsnittet «Trengsel og trøst» i både i Norsk salmebok 1985 og 2013. Den har opp gjennom årene gitt trøst til kystbefolkningen i Nordland, og kan være til trøst også i dag, både for dem som er kjent med hvor lett det skifter mellom stille og storm på havet, og dem som på andre måter opplever at det stormer i livet, både fysisk og psykisk:
Når Jesus vil oss fylgja,
da fer me fram så trygt
vår lei på livsens bylgja,
om òg det stormar stygt.
Igjennom brim* og båra
hans røyst me høyra kan,
som vêret opp kan klåra
og lysa oss i land.
(v. 3 - * brenning)