April 2020: Du låg og skalv av angst på kne
Estrid Hessellund og Sindre Eide: Månedens salme april 2020
Du låg og skalv av angst på kne (N13:144)
T: Bjørn Eidsvåg 1984, 1987
M: Bjørn Eidsvåg 1984
Bjørn Eidsvåg er representert med melodien til «Ein fin liten blome» i Norsk salmebok 1985.
Denne finner vi også i Norsk salmebok 2013 (N13), i tillegg til 5 salmer som han har skrevet både tekst og melodi til. «Du låg og skalv av angst på kne» er fra albumet «På leit» som ble spilt inn i 1984. Det var Bjørns sjette LP. At Bjørn Eidsvåg både er prest og har arbeidet innen psykiatrien, har påvirket mange av sangene og salmene hans.
«Du låg og skalv av angst på kne» inneholder både en refleksjon over bibelfortellinger, selvransakelse og forkynnelse av evangeliet. På innspillingen fra 1984 fortsetter koret å synge «Kyrie eleison» om og om igjen etter at Bjørn har sunget de tre versene. Det er dette gamle bibelske ropet fra mennesker i den dypeste nød som har gitt salmen sitt opprinnelige navn «Kyrie». Den blinde Bartimeus ropte: Jesus, du Davids sønn, ha barmhjertighet med meg! (Mark 10,46-52). Blinde, spedalske og andre som hadde det vondt, ropte det. Og det ropes i dag fra alle verdens land. Det ropes på gudstjenester: Kyrie eleison. Herre, miskunne deg over oss. Det avsluttende Kyrieropet var med i Salmebokforslaget, «Salmebok 2008», og det er trist at det er utelatt i N13.
I salmeboken er salmen plassert under pasjonstiden, de to siste ukene i fastetiden. Den refererer til mange av påskeukens tekster. «Du låg og skalv av angst på kne og svetten rant som blod.» Slik gjenforteller Eidsvåg fortellingen om Jesus som tok med seg Peter og de to Sebedeus-sønnene inn i hagen Getsemane, den siste natten før han ble korsfestet (Matt 26,36-46). To ganger gikk han et lite stykke fra dem. Når han kom tilbake, fant han dem sovende. Det andre verset knytter an til fortellingen om Peters fornektelse av Jesus (Matt 26, 69-75). «Han svikta då som mest det gjaldt», synger vi med Bjørn Eidsvåg. Salmedikteren lever seg inn i bibelfortellingene. Han skulle verken ha sovnet som disiplene i Getsemane eller fornektet som Peter: «Og eg har tenkt, det sko kje eg ha gjort, eg sko ha kjempa saman med deg.»
Det tredje verset kan fungere som et «skriftespeil». Å skrifte er å sette ord på og bekjenne det man har gjort galt. Kanskje hver og en av oss kan gjenkjenne seg selv i speilet Bjørn Eidsvåg holder opp for oss? «Eg veit eg ofte svikte, / eg fornekte og bedrar./ Eg gjer’kje det eg plikte, / eg e hjertelaus og hard.» Verset slutter med fortellingen om Jesus som vasket disiplenes føtter (Joh 13,15). Salmedikteren opplever at det skjer med ham óg: «Stille tar du kappa di av deg, / tar te å vaska beinå mine.» Det gir håp til alle som roper «Kyrie eleison, Herre miskunne deg over oss.»
I forbindelse med revisjon av sangboken «Rop det ut» i 1987 ble det utarbeidet en «allsangversjon» av salmen, som Eidsvåg godkjente. Det er denne versjonen vi finner i N13 og som synges av Tor Kessel og Hekta-bandet på NRK/TV «Salmeboka minutt for minutt! Klikk deg inn på Episode 6 og syng med. Salmen fungerer fint både som solosang og fellessang.